Frans

overzicht

Na schooltijd klussen
Na de basisschool ging Frans naar de bakkersvakschool in Leeuwarden.

Als hij uit school kwam ging hij vaak naar een dorpsgenoot. Deze was eigenaar van een haventje met een charterschip. Daar verdiende hij een zakcentje door te helpen met schoonmaken, kleine klusjes en schilderwerkjes.

Zijn passie voor zowel koken als klussen ontstond dus al op jonge leeftijd. Waarom hij destijds heeft gekozen zich te specialiseren als horecavakman en niet als timmerman of schilder? Simpel, als je op de koksschool zit, dan moest je ook in de weekenden stagelopen en hoef je niet naar de
kerk. Zo beredeneerde de toen 12 jaar oude Frans.

Na werktijd klussen
Hij heeft zich na zijn koksdiploma volledig gestort op het vak van restaurantkok om alle fijne kneepjes van het vak te leren kennen, om dit vervolgens later als chefkok ook aan anderen te kunnen overdragen. Hij werkte bij gerenommeerde bedrijven, o.a. het hippe, stadse Restaurant Intermezzo en het met een ster bekroonde Restaurant Frouckje State.

Naast zijn carrière als (chef)kok is hij altijd bezig geweest met klussen, puur uit hobby. In en rond zijn eigen woning, voor familie, vrienden en kennissen. Tot zijn drieëntwintigste bleef hij werkzaamheden verrichten op en aan (charter)schepen. Het haventje was inmiddels uitgegroeid tot een complete jachthaven.

Daar heeft hij o.a. gewerkt aan het bouwen van een loods (grondwerk, bekisting, beton, opbouw, leidingwerk, isolatie, betimmering, tegelzetten, etc.).

Voor vrienden reviseerde hij o.a. buitenboordmotoren, laste hij bokken voor winterstalling, zette hij een chalet in de verf en voorzag het van dakleer.

Na klussen koken
In 2010 ging Frans aan het werk als chefkok bij een recreatiebedrijf van een bevriende dorpsgenoot. Daar voerde hij ook diverse onderhoudswerkzaamheden uit (zie ook referenties). Toen zij besloot in 2011 het bedrijf te verkopen, besloot Frans voor zichzelf te beginnen. Niet als chef, maar als klusser. Zijn bedrijf: Klussen met Frans.

In 2012 startte hij daarnaast met een compagnon een klein culinair cateringbedrijf op: Van Huize Cateraars. Zo houdt hij toch nog de feeling met de horeca en het koksvak. Ongeveer één keer per maand staat hij nog in zijn koksbuis achter de pannen en geniet daar met volle teugen van.

De klussende chef
Met het opzetten van Klussen met Frans en Van Huize Cateraars was De klussende chef geboren!

In de pers Doorloper: Woonbootbewoner met gevoel voor eten en klussen

Copyright
De gerechten op de bovenstaande foto’s zijn door Frans gemaakt bij Intermezzo voor het glossymagazine Lourens. Fotografie: Het Hoge Noorden.